http://medlawlab.web.auth.gr/wp-content/uploads/2017/10/DSC_0389-199x300.jpg

Η Έφη (Ευμορφία) Τζίβα είναι Καθηγήτρια στον Τομέα Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει δημοσιεύσει τέσσερις μονογραφίες και πλήθος μελετών στο νομικό τύπο,  στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Διδάσκει σε προπτυχιακό, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, μαθήματα που ανήκουν στο ευρύτερο αντικείμενο του εμπορικού δικαίου, όπως, Δίκαιο Εμπορικών Εταιριών, Δίκαιο Ανταγωνισμού, Δίκαιο Εμπορικών Δικαιοπραξιών (Ασφαλιστικό Δίκαιο), Δίκαιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Σύνθεση Εμπορικού Δικαίου, Erasmus (EU Competition Law στην αγγλική γλώσσα). Παράλληλα, συνδιδάσκει, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, Τραπεζικό Δίκαιο, ενώ παραδίδει μαθήματα στη Σχολή Επιστημών Υγείας και ειδικότερα στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ., όπως και στην Εθνική Σχολή Δικαστών, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.

Μία από τις μονογραφίες της, η οποία εκδόθηκε το 2007, έχει τίτλο: «Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων» και ήταν η πρώτη και μέχρι σήμερα ακόμη η μοναδική, στην ελληνική νομική επιστήμη, μελέτη, σε σχέση με ένα από τα πιο δύσκολα και αμφιλεγόμενα ζητήματα, στο χώρο της νομικής, αλλά και της φαρμακευτικής επιστήμης, όπως και στο χώρο της άσκησης του «επαγγέλματος-λειτουργήματος» του φαρμακοποιού, στο ελληνικό, ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο περιβάλλον.

Έκτοτε ασχολείται με τη μελέτη, δημοσίευση άρθρων σε νομικά περιοδικά και με τη συμμετοχή της σε συνέδρια και μάλιστα διακλαδικής φύσης, που αφορούν ζητήματα, που εντάσσονται στο χώρο του φαρμακευτικού δικαίου. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει και διδάσκει μάθημα επιλογής και ήδη μάθημα υποχρεωτικό στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ., με αντικείμενο, το ενωσιακό και ελληνικό φαρμακευτικό δίκαιο, ενώ συμμετέχει στη διεξαγωγή σεμιναρίων, που αφορούν το δίκαιο αυτό και οργανώνονται από το Εργαστήριο Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., του οποίου αποτελεί μέλος.

Ομιλεί την αγγλική, γερμανική και ιταλική γλώσσα και έχει συμμετάσχει, ως ομιλήτρια, σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών συνεδρίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετέχει σε πολλούς ημεδαπούς και αλλοδαπούς επιστημονικούς συλλόγους, που ασχολούνται με το εμπορικό, κυρίως, δίκαιο, αλλά και διατμηματικού χαρακτήρα, που συνδέουν τη νομική με άλλες επιστήμες της σύγχρονης κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας.