Γενικές πληροφορίες

1. Αντικείμενο του ΔΠΜΣ, το οποίο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, είναι η μελέτη και η έρευνα του νομικού πλαισίου που αφορά εν γένει το Φαρμακευτικό Δίκαιο και ειδικότερα τη σχετική νομοθεσία και την πρακτική της εφαρμογή.

2. Σκοπός του Προγράμματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στο παραπάνω πεδίο και ο εφοδιασμός των μεταπτυχιακών φοιτητών[1] με εξειδικευμένες γνώσεις σε αυτό, με στόχο την πληρέστερη προετοιμασία τους για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Το ΔΠΜΣ έχει ως ειδικότερο στόχο να εξασφαλίσει: (α) σε βάθος κατανόηση των αρχών, πρακτικών και του πλήθους ρυθμιστικών όσο και δεοντολογικών ρυθμίσεων που διέπουν την παραγωγή και κυκλοφορία των φαρμάκων, κυρίως όσων προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, αλλά και των λοιπών φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων συνδυάζουν την ιδιότητα του κοινωνικού αγαθού και εμπορεύσιμου προϊόντος, με αντίστοιχη ως εκ τούτου νομική φύση και προσέγγιση, (β) εξειδικευμένη γνώση για την αντιμετώπιση των δυσχερών ερμηνευτικών ζητημάτων που δημιουργεί η ισχύουσα νομοθεσία σε επιμέρους τομείς της, (γ) αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων που αναφύονται σε όλους τους τομείς της κοινωνικοοικονομικής πραγματικότητας από την έρευνα, παραγωγή και εμπορία κάθε φύσης φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων μέχρι την τελική τους χρήση.

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του προγράμματος είναι να εκπαιδεύσει και προετοιμάσει δικηγόρους και δικαστές για υποθέσεις, που απαιτούν προσέγγιση και ερμηνεία ρυθμίσεων του δημόσιου και ιδιωτικού φαρμακευτικού δικαίου, καθώς και νομικούς/δικηγόρους για το χειρισμό υποθέσεων που σχετίζονται με το πολυσχιδές φαρμακευτικό δίκαιο στην Ελλάδα, την ΕΕ, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, ώστε να μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη νομική συνδρομή σε φαρμακεία, φαρμακευτικές επιχειρήσεις & βιομηχανίες παραγωγής φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και σε συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, φαρμακαποθήκες και επιχειρήσεις χονδρεμπορίου φαρμάκων/ παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Σκοπός του προγράμματος είναι επίσης να παράσχει σε ένα μεγάλο και ετερόκλητο φάσμα αποφοίτων τις απαιτούμενες γνώσεις φαρμακευτικού δικαίου που είναι απολύτως αναγκαίες για την απασχόλησή τους σε θέσεις ευθύνης σε φαρμακεία της κοινότητας και των νοσοκομείων,  στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας (από την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων/παραφαρμακευτικών προϊόντων μέχρι την κυκλοφορία, εμπορία και διάθεση αυτών).

Η επίτευξη των πιο πάνω σκοπών αναμένεται να ανοίξει στους αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος πολλές και νέες επαγγελματικές προοπτικές σε δικηγορικά γραφεία, νομικές υπηρεσίες, ρυθμιστικές αρχές στο χώρο των φαρμάκων, όπως Ε.Ο.Φ. , Ε.Μ.Α. (=European Medicines Agency), φαρμακεία κοινότητας και νοσοκομείων, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες, ερευνητικά εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και λοιπές επιχειρήσεις που μετέχουν στο ευρύ πεδίο της ανακάλυψης, παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων που αποτελούν το ευρύ αντικείμενο του φαρμακευτικού δικαίου.

 3. Οι βασικοί στόχοι του ΔΠΜΣ  είναι οι εξής:

Η παροχή υψηλού επιπέδου νομικών γνώσεων και πρακτικών ικανοτήτων στους φοιτητές ώστε να μπορούν να χειρίζονται πολύπλοκες υποθέσεις φαρμακευτικού δικαίου ως δικηγόροι ή δικαστικοί λειτουργοί.

  1. Η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης που απαιτείται κατά τη εξέταση ζητημάτων που άπτονται της παραγωγής, συσκευασίας, συνταγογράφησης και πώλησης του φαρμάκου / παραφαρμακευτικών προϊόντων.
  2. Η ανάπτυξη της αναλυτικής ικανότητας των φοιτητών σε σχέση με τις αρχές, τις πρακτικές και τις τεχνικές παραγωγής και διάθεσης του φαρμάκου / παραφαρμακευτικών προϊόντων.
  3. Η εδραίωση της αυτοπεποίθησης των μεταπτυχιακών φοιτητών μέσω της παροχής εξειδικευμένων γνώσεων και της συστηματικής πρακτικής εξάσκησης στη συνθετική προσέγγιση του γνωστικού τους αντικειμένου.
  4. Η προαγωγή της διεπιστημονικής έρευνας, καθώς και της εκπόνησης υψηλού επιπέδου συναφών μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.
  5. Η ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.

4. Κατευθυντήριες αρχές του ΔΠΜΣ αποτελούν αφ’ ενός μεν η εξασφάλιση στους μεταπτυχιακούς φοιτητές σταθερών επιστημονικών θεμελίων, σύγχρονων διακλαδικών  γνώσεων και κατάλληλων ερευνητικών μεθόδων και αρχών, τέτοιων που θα τους καταστήσουν ικανούς για συνεχή εκπαίδευση και βελτίωση του καινοτομικού πνεύματος, αφ’ ετέρου δε η καλλιέργεια  σε αυτούς των κριτικών και δημιουργικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για μια υπεύθυνη επιστημονική, επαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητα.

5. Υποχρέωση όλων των συντελεστών λειτουργίας του ΔΠΜΣ είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της συνεχούς βελτίωσης κάθε πτυχής του προγράμματος, της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, καθώς και η προώθηση συνεργασιών με συναφή Προγράμματα και Κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού.